Doda Poland Forum
Czwartek, 09 Wrzesień 2010, 12:26:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Napisaliśmy już ponad 100 tys. postów! Uśmiech

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
no auth
no auth
authorization failed
nieautoryzowano
sprawdz autoryzacje
Strony: 1 2 3 [4]  Wszystkie
  Drukuj  
Autor Wątek: Religia  (Przeczytany 4090 razy)
9224c0
DODA
Platinium Member
*
*
*
*
*
*
*
*

Imię: Aneczka

DODA

« Odpowiedz #27 : Czwartek, 03 Maj 2007, 17:15:09 »

Poza tym uważam, że religii nie powinno się nauczać w szkole. Nawet jako przedmiot nieobowiązkowy. Bo to jest w pewnym sensie takie narzucanie.
Nam co lekcje katechetka przypomina - nie pasuje, zawsze możesz się wypisać. Ciekawe jest to, że do tej pory jakoś nikt nie skorzystał. Choć uważam, że w szkole zamiast typowej `religii` powinno być jakieś religioznawstwo, po prostu coś na czym moglibyśmu poznawać inne religie. Myślę, że większość z tych, którzy za katechezami nie przepadają chętniej uczęszczałabym na takie zajęcia, na których nic nie jest narzucane, a można się wiele dowiedzieć.

Doda Elektroda - Witaj na niesamowitej stronie o najseksowniejszej wokalistce muzyki pop. Forum, galeria, mp3 i video. Doda i Virgin. Wywiady i teksty piosenek.
e24c1f
DODA
Silver Member
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Imię: Asieńka
Wzrost: ok. 163cm
Ulubiony gatunek muzyki: rock
Ulubiony sport: spanie

DODA

WWW Email
« Odpowiedz #28 : Czwartek, 03 Maj 2007, 17:27:11 »

Dokładnie. Tak jest w Anglii. Takie religioznawstwo byłoby dużo lepsze. I ciekawsze.

Doda Elektroda - Witaj na niesamowitej stronie o najseksowniejszej wokalistce muzyki pop. Forum, galeria, mp3 i video. Doda i Virgin. Wywiady i teksty piosenek.
32903f
DODA
Fresh Member
**

Imię: Jakub
Ulubiony gatunek muzyki: metal
Ulubiony sport: E-Sport ;]

DODA

« Odpowiedz #29 : Czwartek, 03 Maj 2007, 18:01:34 »

Choć uważam, że w szkole zamiast typowej `religii` powinno być jakieś religioznawstwo, po prostu coś na czym moglibyśmu poznawać inne religie. Myślę, że większość z tych, którzy za katechezami nie przepadają chętniej uczęszczałabym na takie zajęcia, na których nic nie jest narzucane, a można się wiele dowiedzieć.

U mnie na religii jest tak, ze ksiadz wprawdzie kladzie nacisk na 'nasza' religie, ale takze mowi o innych, poznajemy je, nie mowi ze jedyna-sluszna-religia jest chrzescijanizm Uśmiech I za to go cenie, jest tolerancyjny i pozwala ludziom myslec inaczej niz on Uśmiech Wogole na religi rozmawiamy takze o zyciu, o tym co sie dzieje wokol nas i tylko dlatego na te lekcje chodze  Język

3da711
DODA
Fresh Member
**

DODA

« Odpowiedz #30 : Czwartek, 03 Maj 2007, 18:04:00 »

Cytat: Andrzej Szymkowiak
Napewno,jest dozo racji w tym co piszecie :)Z tym ,ze Dekalog tak mi sie wydaje wywarl ogromny wplyw na taka obyczajowosc jaka mamy teraz(Ile lat przed Chrystusem zostal spisany)
Też tak mi się wydaje. Takie elementarne (dla nas) dekalogowe zasady wcale nie musiały być na porządku dziennym dla naszych starożytnych braci... Do nich trafiały inne argumenty niż do nas, mieli inne priorytety... Myślę, że dekalog był w tej sytuacji ważnym drogowskazem (zobaczcie jak mimo to mocno zakorzeniona była śmierć w życiu tamtych ludzi - np. cudzołożnice dalej kamienowano, jak przykazał Mojżesz...).

Poza tym uważam, że religii nie powinno się nauczać w szkole. Nawet jako przedmiot nieobowiązkowy. Bo to jest w pewnym sensie takie narzucanie.
Nam co lekcje katechetka przypomina - nie pasuje, zawsze możesz się wypisać. Ciekawe jest to, że do tej pory jakoś nikt nie skorzystał. Choć uważam, że w szkole zamiast typowej `religii` powinno być jakieś religioznawstwo, po prostu coś na czym moglibyśmu poznawać inne religie. Myślę, że większość z tych, którzy za katechezami nie przepadają chętniej uczęszczałabym na takie zajęcia, na których nic nie jest narzucane, a można się wiele dowiedzieć.
Takie zajęcia mogłyby być swoją drogą albo tak jak u HeadShota częścią religii, ale trudno, żeby całkiem wyparły katechezy. Nie zapominajcie, że oszałamiająca większość społeczeństwa to katolicy, którzy mają prawo chcieć, by ich dzieci w ramach edukacji poznały także religię swoich przodków. Dlatego religię "z urzędu" bym podtrzymał - takie to... praktyczne.
Ale nie jest przecież też tak, że nikt nie szanuje Waszej wolności (w większości ograniczonej, bo ograniczonej, ale jednak) - jeśli komuś nie pasuje, może nie chodzić, jak z resztą katechetka Nulki powiedziała. To chyba dobre rozwiązanie. 

673993
DODA
Fresh Member
*
*
*
*
**

Imię: DeiDaria xD
Wzrost: 168cm

DODA

« Odpowiedz #31 : Wtorek, 08 Maj 2007, 20:33:12 »

hm... jestem ateistka a chodze do kościoła bo mi mama każe... qrde... ona wierzy aż ZA mocno ;/ hm...

083021
DODA
Diamond Member
*
*
*
*
*
*
*
*
*

DODA

WWW Email
« Odpowiedz #32 : Czwartek, 10 Maj 2007, 16:21:03 »

To w takim razie moja kolej... Jestem niewierząca, nie z powodu tego, co dzieje się w kościele, ani z powodu tego, jakie religia nosi zakazy. Nie wierzę i już. Wiara katolicka nosi w sobie tyle sprzeczności i bezsensu (oczywiście to tylko moje zdanie), że nie potrafię wierzyć. Przy okazji, tak jak napisał Hans, dobro bierze się z nas, a nie z religii czy dekalogu.

Sądzę, że ludzie wymyślili sobie Boga po to, by przetrwać trudne chwile i wytłumaczyć sobie jakoś śmierć.

Ale to tylko moje zdanie, nie chcę nikogo urażać.

ea20f3
DODA
Gold Member
*
*

DODA

WWW Email
« Odpowiedz #33 : Czwartek, 10 Maj 2007, 23:10:42 »

własieni to tylko twoje zdanie ja wierze może nie fanatycznie ale wierze
tyle razy ile Bóg mi pomógł to jest nie mozęliwe zebym mił takie szczęście

3c6b3e
DODA
Platinium Member
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Imię: Aneta
Ulubiony sport: Skoki Narciarskie

DODA

« Odpowiedz #34 : Czwartek, 10 Maj 2007, 23:18:25 »

To i ja się wypowiem Język
Jestem niewierząca Język
Tak samo jak Lav, nie przestałam wierzyć w Boga przez to pomieszanie się religii z polityką, tylko poprostu przez te stwierdzenia, któe są sprzeczne ze sobą Język
Niewierze od kilku lat i w ogóle nie tęsknię za wiarą w Boga Język

Ale niestety na religię chodze Język bo nie chcą mnie rodzice wypisać Język
ale wiedzą Język
dobra mniejsza xD

420a8e
DODA
Platinium Member
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Imię: Kasia
Ulubiony gatunek muzyki: hip-hop

DODA

« Odpowiedz #35 : Piątek, 11 Maj 2007, 15:13:54 »

a macie tak, że musicie chodzić do kościoła, bo ktoś tak wam karze?
mnie nikt nie zmusza ;p miałam powiedziane, że to jest moja sprawa i jak chcę, to mam chodzić, jak nie to nie. oni mnie nie będą zmuszali, bo lepiej żebym została w domu, niż siedziała w kościele i niczego nie słuchała.
a jeśli chodzi o religię, to kiedyś za złe zachowanie [było głosowanie, 20 osób na 27 zagłosowało, że się źle zachowuje xD] rodzice musieli napisać kartke czy wyrażają zgodę na moje uczęszczanie na te lekcje. oczywiście napisali, że tak. w domu było ostro, a ja troche naściemniałam, ale wiem, że tak czy siak muszę na katecheze chodzić ;d

Strony: 1 2 3 [4]  Wszystkie
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.071 sekund z 28 zapytaniami.